niedziela, 1 kwietnia 2012

Szpinakowy zawrót głowy

Dziś przepis mojej współlokatorki - Gosi. Na niedzielę uraczyłyśmy się tartą szpinakową z kurczakiem i pieczarkami.

Tarta szpinakowa

Składniki
Na ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
2 łyżki masła
szczypta soli
odrobina wody (zimnej)

Nadzienie:
szpinak mrożony w liściach (6-7 brykiecików)
pierś z kurczaka
2-3 średnie pieczarki
1 jogurt naturalny
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku

ser żółty

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. ciasto układamy w wsmarowanej masłem i posypanej bułką tartom blasze, tak by boki sięgały brzegów formy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy około 15-20 minut.

Nadzienie:
Pieczarki i kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i smażymy ze szpinakiem. Dodajemy jogurt i doprawiamy. 

Wyciągamy spód z piekarnika i wylewamy na niego masę szpinakową, następnie układamy na wierzchu kurczaka i pieczarki. Wszystko przykrywamy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.

br/>


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Uwielbiam szpinak, więc uwielbiam tę tartę. Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń