wtorek, 29 maja 2012

Bananowo-budyniowo muffinowy świat

Kolejny raz bombarduje was muffinami. Te przygotowałam specjalnie na weekendowy wyjazd. Mam nadzieję, że wam też się spodobają.


Do muffinek za 2 dni dołączy konkurs. 


Bananowe muffiny z budyniem czekoladowym

Składniki:
125 g masła
1 szkl. cukru
3 jajka
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. mleka
2 banany
budyń czekoladowy
125 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu (bierzemy 1/2 porcji mleka podaną na opakowaniu i dolewamy śmietany). Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie powoli wlewamy mleko. Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję dodajemy skrojone drobno banany.
Nakładamy do foremek po łyżce ciasta, pół łyżki budyniu i znów łyżkę ciasta. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy 20 minut. 

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz