środa, 23 maja 2012

Francuski odwracaniec

Tym razem tarta rodem z Francji. Tarta Tatin powstała przez przypadek w roku 1898. Jedna z sióstr Tatin, które prowadziły wspólnie hotel i restaurację,przez pomyłkę wyłożyła do formy najpierw jabłka a później ciasto. Jednak po odwróceniu ciasto smakowało wyśmienicie i obecnie jest jednym z klasycznych francuskich deserów. 
Doszło nawet do tego, że mieszkańcy Lamotte-Beuvron (miasta, w którym poowstała tarta) założyli stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić prawdziwej Tarty Tatin. Jego członkowie noszą specjalne stroje, podobne do tych, które dawniej odświętnie noszono na wsiach – niebieskie bluzy, czerwone chusty i czarne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których można dokonać degustacji tarty.

Tarta Tatin

Składniki
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
50 g cukru pudru
jajko
Nadzienie:
125 g cukru
2 łyżki wody
50 g masła
dwa duże jabłka

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Składniki na ciasto zagniatamy tworząc kulę. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło. 
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zwiększamy ogień i gotujemy, aż płyn będzie miał złotą barwę (nie mieszamy). Przelewamy zawartość rondla do wysmarowanej tłuszczem blachy. Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w ósemki.
Ciasto wałkujemy i przykrywamy nim jabłka, brzegi zawijamy do spodu. Pieczemy około 30-40 minut, aż się delikatnie zarumieni.
Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Następnie przewracamy na duży talerz. Należy podawać ją ze śmietaną. 

Przepis pochodzi z magazynu Smakowite Wypieki nr 2 (str. 16).

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz