środa, 13 listopada 2013

Słońce w słoiku

W markecie niedaleko naszego domu mają bardzo duży wybór warzyw i owoców. Często zdarzają się też jednodniowe obniżki cen na owoce, które zazwyczaj są drogie. Dlatego od czasu do czasu mogę zaszaleć w kuchni z co bardziej egzotycznymi produktami. Wczoraj wpadłam na pomysł przygotowania lekkiego, owocowego deseru dla męża. Żeby siedząc przed komputerem nie zapychał się ciągle ciastkami lub chipsami. Tak powstał deser w słoiku.


Deser w słoiku

Składniki:
1 mango
400 ml jogurtu greckiego
1/2 łyżki miodu
orzechy
1 owoc granatu

Przygotowanie:
Mango obieramy, wykrawamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Całość przecieramy, aż powstanie mus. 
Do miski wlewamy jogurt i dodajemy miód. Całość mieszamy, tak by powstała jednolita konsystencja.
Do przygotowanych wcześniej słoiczków wkładamy najpierw po 2 łyżeczki musu z mango, następnie 4 łyżeczki jogurtu (to proporcje na słoiczki 0,2l). Jogurt posypujemy orzechami i miąższem granatu. Całość wstawiamy do lodówki. 
Zakręcony słoiczek można zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. 

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz